g belgesi

Yeni yapılan yasal düzenlemelerle betonda G İşareti olmadan piyasaya ürün arzı söz konusu değildir; dolayısıyla betonda tek zorunlu belge G Uygunluk Belgesi olmuştur.

Bunun dışında başlangıç dönemlerinde bilgi eksikliği nedeniyle kamu ihalelerinde standarda uygunluk belgesinin isteneceği durumlarla karşılaşılması söz konusu olabilir ancak bu durumlarda ihaleyi açan kurum, standarda uygunluk belgesi veren kuruluşun ismini şart koşamaz.

G İşareti Yönetmeliğine tabi yapı malzemeleri, zorunlu yürürlük tarihi olan 01.07.2010 den sonra Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından piyasa gözetimi ve denetimine tabi tutulacaktır.

Eğer bir ürün G İşareti taşımadan piyasaya arz edilmişse, üretici Bakanlıkça önce uyarılır, belirtilen süre içerisinde belge alınmaz ise idari para cezası ve ürünün piyasaya arzının durdurulması gibi yaptırımlar uygulanır.

G (Belgesi) İşareti Nedir?

G İşareti, Ülkemizde CE ye tabi olmayan yapı malzemelerinin piyasaya arzında zorunlu olan bir işarettir ve malzemeye, malzemeye iliştirilen bir etikete, malzemenin ambalajına veya malzemeye ait ticari belgelere iliştirilerek kullanılır.

G İşareti Hazır Beton işletmeleri tarafından üretilen beton ürünleri için G belgelendirmesi zorunludur. Belgelendirilecek ürünü üreten tesiste, altyapı, sistem, dokümantasyon, testler ve kalite kayıtları bazında gerekli hazırlıkların tamamlanmasını takiben işletmede gerçekleştirilecek üretim kontrol sistemi ve numune denetimlerinin bakanlık onaylı, TÜRKAK’tan akredite belgelendirme kuruluşları tarafından yapılması şarttır.

G işareti; kullanım süresi içerisinde normal kullanım koşullarında risk taşımayan veya kabul edilebilir ölçülerde risk taşıyan ve temel gerekler bakımından azami ölçüde koruma sağlayan Güvenli Ürün anlamına gelmektedir.

G Belgesi Mevzuatı

G İşareti ile ilgili hükümleri düzenleyen Yapı Malzemelerinin Tabi Olacağı Kriterler Hakkında Yönetmelik (kısaca G İşareti Yönetmeliği), Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından 26.06.2009 tarih ve 27270 sayılı Resmi Gazete de yayınlanmıştır. Ayrıca, bu Yönetmeliğin uygulama esaslarını belirleyen Yapı Malzemelerinin Tabi Olacağı Kriterler Hakkında Yönetmeliğe Göre Uygunluk Teyit Sistemlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ (kısaca G Uygulama Tebliği) 06.02.2010 tarih ve 27485 sayılı Resmi Gazete de yayınlanmıştır.

G Belgesi Hangi Ürünlere Zorunludur?

Yönetmelik te G ye tabi yapı malzemeleri, bina ve diğer inşaat mühendisliği işlerini içeren yapı işlerinde kalıcı olarak kullanılan ve CE ye tabi olmayan ürünler olarak tanımlanmaktadır.Hazır Beton ve inşaat demiri (beton çelik çubukları), bu tanıma giren yüzlerce malzeme içinde en önemlileri olarak ön plana çıkmaktadır.

G İşareti, G Belgesi Faydaları Nelerdir?

  • Ürünün iç piyasaya herhangi bir yaptırım olmadan sunulmasını sağlar,
  • Ürünlerin güvenlik ve sağlık açısından temel gereklere uymasını sağlar,
  • Ürünün kullanıcı açısından daha güvenli olmasını, hasar ve sorumluluk davalarının azalmasını sağlar,
  • Ürün maliyetlerini düşürür,
  • İşletme verimliliğinin, pazar payının ve rekabet gücünün artmasına katkıda bulunur,
  • İzin ve yetki belgelerinin alınmasını kolaylaştırır.

G Belgesi konusunda danışmanlık, eğitim ve belgelendirme hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için sayfanın alt kısmında bulunan TALEP BAŞVURUSU bölümünden ihtiyacınızı bizlerle paylaşabilirsiniz. Talebinize ilişkin danışmanlarımız tarafından gerekli değerlendirme yapılarak tarafınıza dönüş sağlanacaktır.

g belgesi

G İşareti, Türkiye’de CE işaretine tabi olmayan yapı malzemelerinin piyasaya arzında zorunlu olan bir uygunluk işaretidir. Malzeme üzerine, malzemeye iliştirilen etikete, malzemenin ambalajına veya malzemeye ait ticari belgelere iliştirilerek kullanılır.

hizmetlerimizi incelemektesiniz. talep oluşturmak için...